Stoppa exploateringen av eklandskapet!

Det här gjordes knappast i något syfte mot civilisationen, men det är ändå människor som inte enbart begränsar sig till de lagar som sätts upp av makthavarna när de kämpar för vår omgivning. Jag kommer att vara där på torsdag och jag hoppas att många fler kommer dit, och jag hoppas också att det ska hjälpa på något sätt. Även om det inte hjälper dem att få lägre straff så kanske det gör att fler vågar utföra aktioner om de ser att man får stöd ifall man skulle åka fast.

Texten är hämtad från http://www.fb-so.se/index.php?page=eklandskapet

Gustav

----------------------------

Nu är det snart dags för rättegången mot de fem fältbiologerna från Linköping som försökt stoppa ett vanvettigt vägprojekt genom ovärderligt eklandskap!

Den 10 september hålls huvudförhandlingarna i målet staten och PEAB mot Fältbiologerna.

För 30 år sedan, då svenska staten fortfarande utförde tvångssteriliseringar och homosexualitet betecknades som en sjukdom, togs beslutet att bygga en väg, väg 687-vägomläggning Sturefors-Harvestad. Nu år 2009, genomförs projektet, här i kommunen Linköping ”där idéer blir verklighet”. Under decennierna har projekt väg 687 lyckats glida förbi lagar och förordningar, miljöpolicys och modern vetenskap. Om projektet startat idag hade det inte genomförts enligt gällande lagar och regler eller enligt vanligt sunt förnuft.

Fältbiologerna har försök att rätta till det som länsstyrelsen och vägverket med sin lagstridiga myndighetsutövning ställt till med ute bland eklandskapets månghundraåriga träd, rödlistade lavar och EU-skyddade salamandrar. Nu ställs fem fältbiologer inför rätta för egenmäktigt förfarande. Fältbiologerna ser hur vägen kommer att få allvarliga konsekvenser för eklandskapet söder om Linköping. Detta som är bland Europas största sammanhängande ekmiljöer med hundratals hotade arter. Vi frågar oss hur ett projekt med över 30 år på nacken lyckats lämnas så totalt oberört av vetenskapliga studier, myndigheternas egna rapporter, lagstiftning samt hur det går stick i stäv med myndigheternas egna utförliga miljöpolicys? Hur kan ett beslut från 70-talet ha förlängts gång på gång utan att kompletteras enligt den lagstiftning som gällde vid förlängningen av beslutet? Hur kan vägprojekt av den är arten få tillkomma utan en demokratisk process?

Vägverket ignorerar kunskaper om hotade och ovanliga arter som finns i de berörda områdena och har inte tagit hänsyn till vägens påverkan på landskapets helhet. En granskning av miljöutredningen för vägen har visat att den på ytterst få punkter når upp till en godkäntnivå, och den saknar helt vetenskapliga referenser.

Efter att ha uppmärksammat vägverket på det otal punkter där utredning och besluten brister i kvalitet, omdöme och trovärdighet, lämnades inget alternativ till att handgripligen försöka hindra vägbygget. Vi handlade i nödvärn när vi gick in och försökte stoppa bygget genom en civil olydnadsaktion som gick ut på att avlägsna de utsatta stakkäppar som visade vägens sträckning.

Nu är det fem ungdomar från Fältbiologerna som måste betala, ett skadestånd på över 80 000 kr. Men det högsta priset får vi och våra barn betala när biologisk mångfald och framtidens hållbara ekologiska system går förlorade.

Nya vägar, husbyggen och industrier har länge splittrat eklandskapet. Många nya projekt kommer att anläggas framöver. Även om dessa projekt var för sig inte verkar skada naturen, så är de tillsammans förödande. Ekhagar måste hänga ihop för att alla de tusentals arter som bor där ska kunna överleva. Idag hugger man av och styckar upp eklandskapet bit för bit. Linköpings kommun ignorerar det vetenskapligt fastställda faktum, att sammanhållningen i landskapet är nödvändig. Redan idag är eklandskapet på gränsen till ett massivt utdöende av arter på grund av denna uppstyckning.

Den 10 september hålls huvudförhandlingarna i målet staten och PEAB mot Fältbiologerna. Fem ungdomar kommer då att få betala dryga skadestånd för försök att stoppa vägbygget och därmed skydda eklandskapet mot utplåning. Men det högsta priset får våra barn betala när biologisk mångfald och framtidens hållbara ekologiska system går förlorade.

Vi måste tillsammans stå upp för bevarandet av vårt eklandskap!

Området där väg 687 sträcker sig mellan Ullstämma och Sturefors kommer att fortsätta bebyggas, bland annat kan vi vänta oss ett nytt köpcentrum där. Ett annat exempel är Händelö utanför Norrköping.

 

Du kan stödja kampen för ett levande eklandskap genom att:

• Skriva under Fältbiologernas namninsamling för bevarandet av eklandskapet

• Kom till vår manifestation utanför tingsrätten

Stöd oss i kampen mot exploateringen!

 


På helgen som följer rättegången kommer ett litet Fältbiologläger att anordnas i de natursköna ekmiljöer som eklandskapet vid Linköping har att erbjuda. Vi kommer att bo i tält och ordna mat över öppen eld. Det kommer att ordnas små exkursioner i området, bland annat med kunnigt folk från trakten och bjudas på annat skoj.

Själva rättegången hålls på torsdagen klockan 10.00 i Linköpings tingsrätt. I rätten har alla möjlighet att se förhandlingarna och utanför kommer en stöddemonstration att hållas. Kom gärna och visa ert stöd!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0