Prioritering

Östergötlands lokaltidning Corren vet vad som bör prioriteras. Jag tycker att det känns tryggt att media är så tydliga med att visa vad som är viktigt.
Fredagens tidning innehåller många betydelsefulla artiklar. På sida 8 har man lagt en tredjedels sida på att hylla ett bolag som transporterar skog. Ja, det är ju självklart inte skog man transporterar utan det är avverkade träd som levde i en skog tillsammans med en massa andra växter och djur som tyvärr inte har något utrymme i vår ekonomiska värld.

På mittenuppslaget då?
Där är det som kallas "Ordet fritt", där läsarna själva får skriva om sånt de tycker är viktigt. Under rubriken "Dagens ros" kan man skriva något fint till någon som har gjort något bra. Till exempel är det några som har haft en höjdarkväll i New York, medan andra riktiga hjältar har sett till att en väska eller en mobiltelefon har hamnat rätt.
Andra rubriker på sidan "Ordet fritt" lyder "Viktigt med statistik i busstrafik", "Någon saknar sin katt" och "Svårt att få bukt med svamp".

Och till sist baksidan! Det är väl den sidan som du läser mest nogrannt och ser till att inte du missar något på? Sidan som till hälften är fylld med reklam och har en artikel om kängurus som tar sig in på vallmofält och tuggar opium.

Med all denna fantastiskt viktiga information är det inte konstigt att högst upp i högra hörnet på baksidan så finns en artikel, nästan gömd på grund av reklamen, som tar upp ungefär 3*7cm(jag har inte mätt, utan använder mitt ögonmått) som handlar om att "En tredjedel av alla världens havslevande hajar riskerar utrotning..."
Det är nog inte så viktigt ändå. Varför skulle annars en tidning lägga den artikeln där? Nej, det finns väl ändå bättre saker att bry sig om än massutrotning.

Skogstransport till exempel

Dags att gallra bort vansinniga skogsägare?

Jag hittade precis en artikel från 2006 om en omstridd skogsavverkning. För att förhindra avverkningen spikades skogen och man informerade om att det hade hänt.
Förutom det faktum att hela artikeln visar på hur människor i vårt samhälle ser på skog och alla som lever där(resurser som är till för att utvecklas till profit), så var det ett par rader som fångade hela min uppmärksamhet.:

"Markägare är Bengt Lundqvist, bosatt i Sandhamn. Han avfärdar hoten om sabotage.
- Jag vet inget om det. Det finns väl bättre sätt att använda spik, säger han. Hur skulle naturen se ut om vi inte gallrade, röjde och tog ned träd?"

Han gör definitivt rätt i att ställa den frågan. Det borde många fler människor göra.
För tänk er själva om Sveriges skogar inte skulle vara avverkade! Vi skulle slippa alla odlingar där det står mängder av träd i rader, alla träd av samma art och ålder. Istället skulle vi få uppleva världen som den var(är), med alla fantastiska växter och djur som bor i de här skogarna, varje gång vi går ut för äta, dricka eller bara umgås. Vilken dröm!

Problemet när Bengt Lundqvist ställer den här frågan är att han, och antagligen de flesta som läser artikeln, antar att resten av naturen inte skulle klara sig utan människor som avverkar skog.

Ibland skrattar man, fast man borde gråta...


Gustav

Vårt sista hopp

http://www.survival-international.org/campaigns/uncontactedtribes

Av alla jävla skit den här kulturen förorsakar, så finns det ingenting som får mig att känna mig så fruktansvärt förbannad och förtvivlad som när man skövlar ned regnskogen och utrotar de sista oupptäcka urfolksstammarna, vårt sista hopp.

De skövlar skogen och utrotar djur och människor för att gräva efter vår jävla olja, vår jävla gas, vårt jävla trä, för sojaplantage som ska mata djuren i våra köttindustrier, för att odla jätteräkor som vi ska frossa i, för etanol till vår jävla miljöbilar, för boskapsindustrin för att vi ska få skinn till våra jävla skor som vi konsumerar i mängder (http://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/varje-steg-spelar-roll) och som produceras av stora skitföretag som behandlar sina anställda som slavar. Därför är det vårt jävla ansvar att se till att det här stoppas!!

Jag tror tyvärr inte att det hjälper tillräckligt om jag bara låter bli att köpa Nikes skor, eller att inte ha en bil, eller att vara vegan etc. Jag tror inte heller att det hjälper att skriva på namninsamlingar, eller donera 100 kronor. För det är fortfarande en del av den här kulturen, i den här civilisationen, i det här systemet. Jag vet vad jag vill göra, jag vill åka till Peru och skära kuken av de här idioterna som dödar demonstrerande indianer (http://www.survival-international.org/news/4659), de som tillåter oljeföretag och liknande att komma in i skogarna, de jävla markägarna och alla andra rövhål! Jag vill skjuta huvudet av dem! Jag vill spränga alla jävla bulldozers! Jag vill få alla jävla västerlänningar som sitter på sina blekfeta arlsen att bli medvetna och agera! Och gör dem inte det så vill jag skjuta huvudet av dem med! Jag är riktigt arg! Och det borde ni också vara!

Allmänt hjärnsurr

Igår var jag och hälsade på min mor. Jag var ledsen och kände mig ensam, och även om vi är väldigt olika hon och jag, så trodde jag att det kunde få mig att må lite bättre i alla fall. Men icke. Jag började prata om att jag mår dåligt, att jag inte vet vad jag vill göra med mitt liv nu. Jag nämnde att jag vill flytta ut i skogen. Jag gjorde att hopplöst försök att argumentera emot den här kulturen, det här sättet att leva. Men jag fick ingen kram. Inga tröstande ord. Inga råd. Hon sa att jag har borderline och därför ska jag inte försöka komma på vad jag vill eller vad jag känner, för jag kommer fortsätta att må dåligt och vara rastlös vilket som, alltså ska jag stanna där jag är, och jobba med det jag gör, även om jag mår dåligt av det och inte vill det. Och när jag började prata om att flytta ut i skogen så blev hon jättearg. Hon sa att jag är sjuk i huvudet och ansvarslös, att hon inte tänkte stötta mig, att hon inte tänkte vara min mor.

Och det är så det börjar kännas nu, mitt liv, min omgivning. Jag flyter iväg ifrån resten av världen... och jag är för orkeslös för någonting. Jag orkar inte vattna blommorna, laga mat, betala räkningarna eller bestämma mig för om jag ska gå den där utbildningen efter sommaren. Och jag vågar inte ens tänka på att jag ska börja jobba om en vecka.

Ibland vill jag bara sjunka ned genom den våta, mjuka mossan och försvinna... för alltid..


Så kommer jag ihåg, eller behöver du mig påminna
Om att jag har kommit långt ifrån det jag en dag skall finna
Men allting har sin tid, för all tid vill passera
Så jag ska börja leva denna dag, innan solen försvinner

Skalar jag av till mina bara andetag
Och släpper tag då varje ögonblick är min domedag

Tids nog kommer det omkring
Då blir alla medvetna
Om att Babylon är ingenting när vi redan är allt vi vill bekomma
Men det finns ingen garanti
Inga löften som håller
Så visa empati tills dagen den oss bekommer

Då vi skalar av till våra bara andetag
Och släpper tag och börjar leva dag för dag

Det är allt du behöver göra


Kultiration - Andetag

Framavlad i galenskapen

Tänk om jag hade fötts i en hydda i skogen, en varm sommardag, solstrålar letandes fram mellan vasspringorna... vaggandes i den vibrerande närvaro som låg över hela byn. Hela världen. Vila i den urkraft som för bara en stund sen varit oskiljbar från min moder och som fortfarande pulserade i och runt oss, och vidare ut i universum. Eller tänk om jag hade fötts i en skinnkåta, en kall vinterdag, intill en sprakande eld och bland vänliga ansikten, liten under det dansande norrskenet och ylande vargar... det hade inte spelat någon roll vilket. Bara jag inte hade fötts fram med hjälp av droger och verktyg. Av maskerade människor. Bland sterilitet och vita väggar. Bland kyla, osäkerhet, likgiltighet och tomhet. Mitt i den stora betongstaden. Hellre hade jag fötts i min hydda och dött. Hellre hade jag fötts i min kåta och blivit sliten itu av vargar. Hellre hade jag fötts som den människa jag är, blivit levande begraven och förtärd av maskar! Fördömda civilisation! Fördömda kultur! Hur blev det så här? Egentligen?Jag börjat tappa kontakten med mig själv. Det blir värre och värre för varje år som går, och jag vet inte vad jag ska göra. Urkrafterna lämnar mig. Eller är det jag som lämnar dem? För vad? För det jag hatar och skyr mer än någonting annat?
Det får inte hända.


Relationer

Jag skrev ett långt inlägg om mig själv och min relation till människor, men det kändes inte bra, så jag struntade i att lägga upp det. Men så läste jag ett stycke i "What we leave behind" av Derrick Jensen som jag behövde läsa just då kände jag. En sån där grej som man redan egentligen vet, men som man behöver bli påmind om ibland, speciellt jag som är just en sådan som kategoriserar och delar in saker i fack så lätt. Att bli medveten är väl en bra början. Men i alla fall, de dåliga och ytliga relationer vi människor har till varandra (och som förvärras av de fysiska manifestationer vi projicerar på varandra för att få lite tillfällig "kärlek" eller bekräftelse men som sedan lämnar ett ännu större tomrum efter sig) beror ju inte bara på att vi inte får växa upp och leva med "vår stam" som omgärdar oss med den trygghet, kärlek och acceptans varje människa kräver för att kunna vara just människa fullt ut. De beror inte heller bara på illusionen att vi är separerade, även om den är en bidragande faktor till det tankesätt vi har som orsakar oförmågan att ha djupare relationer gentemot varandra och som Derrick Jensen beskriver i följande stycke, jag citerar:

"I'm not saying that we are all one. We aren't. I am me. You are you. Amaru was and is Amaru. This frog is this frog and that tree is that tree.
But just as we are not one, we are not entirely separable. We are not monads. We are not impermeable. Our bounderies are blurry, shifting, porous, and ultimately indefineable. Mysterious.
When you put us-and by "us" I mean anyone, from me to you to Amaru to the fly that's buzzing aroung my face to the frogs outside the window-into a conceptual box, you obviously miss all of this other's complexity that does not fit into your box. Worse, when you forget that the conceptual box is nothing but more than a concept- a tool, a projection, a figment of your rational mind-and is not reality, and does not necessarily even come close to corresponding to reality, you have foreclosed all possibility of entering into any sort of meaningful relationship with this other; you perceive only your precious and projected box. You are at that point interacting only with yourself and your projekted delusions.
Welcome to the passes for thinking in this culture of compartmentalization. Welcome to the wonderful world of rationalized exploitation."

Tack för lånet av boken Gustav!/Mikaela


Miljövänliga bilar?

Du och jag står i ett rum.
Jag står i slutet av en kö på tio personer och du står framför oss.
En i taget går vi fram och slår dig. Hårt. Tio slag var. Alla i kön vet att den som vill bara kan låta bli att slå, men alla gör det ändå.
Det blir min tur. Och i samma ögonblick som jag går fram så bestämmer jag mig.
Jag ska bara slå nio gånger.

Vänligt, va?

Det är ungefär samma sak med miljövänliga bilar(och massor av andra 'göna' saker som finns i butik). Det slår nästan precis lika hårt, men man intalar människor att det är vänligt.
Självklart är en bil aldrig miljövänlig. Den kan på sin höjd vara lite mindre förödande!

Ännu ett sätt att lura i oss att överkonsumtion skulle vara något positivt...


Gustav

Kämpa - på riktigt!

Jag minns när jag som barn första gången var med om det. Hur hemskt det var. Vilka känslor som kom fram. Illamående, oförståelse, ilska...
Jag satt på en buss och tittade ut genom fönstret och såg hur en skog togs ner med stora maskiner. Det var en bit hemifrån och det var en skog som jag knappt hade varit i(kanske hade jag inte det), men jag kände direkt hur fel det var. Att ta ner alla träden i en skog och låta allt annat liv där självdö. När jag såg det blev det så uppenbart.

Jag har fortfarande inte släppt det.
Jag vill inte släppa det.
Där jag bor nu ser man ofta stora släp med döda träd åka förbi och jag känner fortfarande illamåendet, ilskan och kan inte förstå hur det kan ha gått så snett.

Om jag släpper det har jag inte längre någon anledning att göra något åt det.

Jag tänker inte skriva arga(vänliga, men bestämda) brev till företagen och be att de slutar, för de kommer aldrig att lägga ner produktionen, som de kallar det, frivilligt. Det är ju deras jobb, som ger dem någonstans att bo och mat att äta!
Våra skogar behöver inte mycket för att överleva. Det som krävs är egentligen bara avskaffandet av företagen som hugger ner skogen. Så nu gäller det att hitta sätt att få dem att lägga ner! Deras fabriker är känsliga. Deras avverkningsmaskiner är ännu känsligare.
Om man verkligen vill få ett slut på det så krävs handling!


Gustav

Ett försök till ett första inlägg...

Så ska man skriva sitt första inlägg då. För mig är det inte bara det första inlägget i den här bloggen, utan det första blogginlägget någonsin. Jag har funderat ett bra tag på att skaffa en blogg av många olika anledningar, i brist på fritid kanske, eller för att jag funderar otroligt mycket och behöver skriva av mig ibland. Hur som haver har bloggen aldrig blivit av, men eftersom jag har startat den här med en vän som uppenbarligen har lite lättare att få tummen ur, så har det ju helt plötsligt blivit av. I en anarkoprimitivistisk riktning dessutom. Och vad kan passa bättre? Det är ju däri min natur ligger. För den grönsvarta kampen, det vilda motståndet, det sker inte bara politiskt. Det genomsyrar alla plan. Såväl din andlighet som din livsstil. Det är hur du agerar och tänker, vad du äter och andas. Det är allt.

Jag har kommit till en punkt i mitt liv då jag känner att jag behöver göra något radikalt. Nu vet jag tillräckligt mycket för att kunna agera därefter också. Vad det än kommer att bli, så hoppas jag att den här bloggen kommer att kunna hjälpa mig och även andra på vägen. Den senaste tiden har jag funderat på om det bästa, ur allmänt synpunkt, men även för mig personligen, är att leva som jag lär (dvs flytta ut i skogen, lära mig lyssna på mig själv, min känslor, min intuition, lära mig hur jag lever som jag är gjort för att leva etc) eller att mer konkret bekämpa systemet, bekämpa samhället, bekämpa det som hindrat och förslavat mig och alla andra varelser från att vara det vi är (och där kära vänner, kan bara fantasin stoppa er, förstör allt i er väg som är en del av civilisationen). Jag har inte riktigt kommit fram till något egentligen... och självklart finns det inget rätt eller fel heller, det är också ett jävla påhitt, det här med rätt och fel alltså. Men på något vis tror jag att det måste ske på båda planen, eller alla plan kanske jag ska säga. Man klarar sig ju inte utan det ena. En mångfacetterad kamp. Men förhoppningsvis kommer vi att kunna dela med oss av tankar, tips, råd, idéer och lösningar inom alla dessa riktningar. Sen tror jag också att man under vissa perioder i livet är mer lämpad för att slåss än under andra, och att vissa personer är bättre lämpade för det, och det får man förstås ha i åtanke.  Det är ju också en del i processen att hitta tillbaka till sig själv.

Jag måste ju även erkänna att det är väldigt svårt för mig att skriva här då jag nedvärdar mig själv något fruktansvärt. Men så inser man ju ändå att det inte finns någon klass i den här kampen, i den här gemensamma tron och vetskapen. Man får ta saker som de är. Man får ta varandra som vi är. Jag FÅR inte sätta samma krav på mig själv  i min politiska och andliga övetygelse som jag gjorde i skolan och socialt för att passa in i det här sjuka samhället, den här sjuka kulturen. Jag FÅR inte sätta dem kraven på mitt tyckande och tänkande. Det är helt åt helvete hur man fungerar och tänker ibland. Jag hoppas att det kommer en dag när man vunnit även den kampen. Men i den här kalla världen, där man aldrig någonsin kan känna sig trygg, älskad och accepterad för den man är, eller för att man är kanske jag ska skriva, så blir det svårt att växa som människa, att utvecklas till sin fulla potential, då allt istället förvandlas till ett patetiskt sökande efter bekräftelse. Vilket i sin tur leder till att man själv inte är sist att döma andra heller... en ond cirkel blir det. Zombievärld.

Men nu börjar det på allvar! Bered er på en inre och yttre kamp! Och låt aldrig vreden slockna!!

Illdåd kommer att ske. Hur, var och när kan ej nämnas här. Men det kommer att ske.
/En arg och älskande Mikaela


Välkommen till Vilda tankar!

Med den här bloggen vill vi visa på problem med vår kultur, både fysiska och psykiska, och hitta sätt att göra något åt dem.
Vi vill inte uppmana till kortare duschar, mer kollektivtrafik eller arga brev till multinationella företag.
Vi vill hitta riktiga lösningar, som betyder något. Som faktiskt kan få slut på det vansinne vi kallar civilisationen!

Låt resan börja!

RSS 2.0